Noua Zeelanda(Te Araroa 2023, Artowtown -Wanaka)

31ian – 3 Feb Traseul Artowtown – Wanaka
Pentru eficienta am făcut ochi la ora 5 dimineata, iar la ora 6 am suit în autobuzul Nr 2, ce m-a lăsat după 40 de munte in pitorescul orășel Arrowtown. Aici m-a surprins iarăși numărul toaletelor publice dintre care câteva aveau și muzică ambientală. Este de admirat faptul că N Z are cele mai multe toalete publice pe cap de locuitor din lume, un detaliu onorabil pe care as dori sa îl văd și în alte țări.
După ultimele pregătiri, la 7:15 am pornit cu destinația Cabana Roses. Traseul a început cu o urcare susținută, dar blândă de 700 m, după care a urmat o coborâre de 500m. Următorii 8 km au fost un drum forestier relativ plat traversând zona fostului orasel minier Macetown. A urmat o ora și jumătate de mers printr-un rău păcătos, după care o teribilă urcare și coborâre de 600m. Avand noroc de vreme buna, am mers cu spor și după 8 ore buclucașe am ajuns la cabana Roses Hut cu ciubotele ude.

Tutu berries – astăzi am incercat și fructele tufișului Tutu. Fructele cresc in ciorchini și sunt de culoarea și dimensiunea afinelor. Ca areal acesta planta creste in zonele montane umede, de-a lungul pârâurilor și râurilor, preponderent în insula de sud a Noii Zeelande . Cu toate că planta este foarte otravitoare, existând multiple înregistrări cu decese animalice ce au consumat partea verde a plantei, fructele sunt dulci și aromate, doar semințele mai prezentând ceva urme din substanța pacatoasa. Daca se mănâncă relativ puține este in regula, dar daca se dorește cunsumarea unei cantități considerabile, se recomanda separarea semințelor.

1 Feb – Cabana Roses – Cabana Highland Creek Astăzi a fost o zi mai scurta, ce a cuprins escaladarea a doi versant abrupți, operațiune ce a durat 5 ore, ajungând la cabana exact înaintea unei ploi de toata frumusețea

2 Feb – Cabana Highland Creek – Cabana Fern Burn. Un traseu și mai scurt ca cel de ieri, de doar trei ore datorita prognozei ploioase, ce a constat în judecată și coborârea unui versant abrupt de 600m.

3 Feb – Cabana Fern Burn – Wanaka
Dimineața surpriza. Ploaie, ploaie și iar ploaie. Din fericire nu foarte serioasa, așa că neavând trist sa aștept am lasat Cabana la ora 8, pe o ploaie mocănească calda ce a ținut exact doua ore cât a durat coborârea din munți. Ajuns la sosea, cu toate că am sperat ca un suflet milostiv sa mă ia la autostop până în orășelul Wanaka, nu am avut noroc și am fost nevoit să străbat cei 16 km pe un soare arzător până la Holiday park-ul unde am instalat cortul pentru o taxa de 23 de dolari.

Fotografiile, ca de obicei, pot fi vizualizate pe pagina de Facebook a subsemnatuluiu, in albumul cu același nume.

Spor

.

Lasă un comentariu